Case: Sakupe Oy - ENW Management Oy
Menu
fi en

Case: Sakupe Oy

Turvallisuuskulttuurin kehittäminen

Turvallisuuden hallinta turvallisuuskulttuuri enw sakupe case referenssi

ENW Management Oy on ollut mukana kehittämässä Sakupe Oy:n turvallisuuskulttuuria entisestä pakkopullasta avoimeen yhdessä tekemiseen ja kehittämiseen.

Videolla Sakupe Oy:n toimitusjohtaja Antti Tervo ja ENW Management Oy:n toimitusjohtaja Marko Kiema keskustelevat turvallisuuskulttuurin kehittämisen haasteista.

 

Antti Tervo, Sakupe Oy:

"Taloon tullessani kysyin, että missähän yrityksen ympäristöjärjestelmä oikein on nähtävillä, niin kukaan ei tiennyt. Muut arvelivat, että jostain kaapista se löytynee."

"Kun sen sieltä kaapista vihdoin löysin, se oli sellainen pölyinen mappi. Avasin ja katsoin, mitä siellä lukee, ja en ollut ihan varma kertooko se edes tästä yrityksestä."

"Kyllä se on vaan dramaattinen muutos, kun tänä päivänä miettii niitä silloisia työsuojelutoimikunnan kokouksia. Tiedettiin että kokouksia täytyy pitää, koska se on lakisääteinen pakko. Työsuojelukokouksia pidettiin pakon edessä ja tilaisuudessa oli aina esillä vakiomuotoinen asialista - ja kokouksissa kukaan ei puhunut mitään."

"Kyllä siitä lähti se ajatus, että tälle asialle pitää tehdä jotain. Mutta ei haluttu tehdä mitään liian tieteellistä, haluttiin vain, että heitetään tämä vanha tarpeeton mappi pois ja kirjataan vaan ne tärkeät jutut, minkä mukaan ihan oikeasti toimitaan."

"Sitten kun havaintoja ihan oikeasti ruvettiin kirjaamaan ylös ja käymään läpi säännöllisesti, niin kyllähän sitä rupesi tuntumaan siltä, että asioita nousee pintaan aika paljon. Kerkeääkö näille tekemään kukaan mitään?"

"Samaan aikaan meidän toiminta kasvoi voimakkaasti. Laajennettiin toimialuetta, rakennettiin uusi tuotantolaitos toiselle paikkakunnalle, korjattiin ja laajennettiin nykyistä. Resurssithan siinä oli tiukilla."

"Välillä tuli sellainen olo, että onko meillä asiat kunnossa, mutta sitten vaan rauhallisesti pöydän ääreen ja asioita tärkeysjärjestykseen, yksi juttu kerrallaan ja laitetaan kuntoon."

 

Marko Kiema, ENW:

"Nimenomaan ajatusmalli siitä, että tekemällä paljon saadaan aikaan asioita. Tekemällä paljon turvallisuushavaintoja, tekemällä työtä turvallisuusasioiden eteen, niin tapaturmataajuus laskee."

"Ei niin päin, että päätetään että vähennetään tapaturmia, joka saattaa vain johtaa siihen, että tekemättömyyden tulos on nolla. Kun tavoitellaan nollaa, niin sitten tavallaan peitellään ja jätetään vaikka kertomatta hyviäkin turvallisuushavaintoja. Jos sattuu jotain, niin ei vain kerrota, ettei menetetä bonuksia."

 

Antti Tervo, Sakupe Oy:

Tänä päivänä työturvallisuuskulttuuri on muuttunut siitä entisestä pakkopullasta positiiviseen yhdessä tekemiseen ja kehittämiseen. Ihmiset ovat siihen sitoutuneet ja saadaan työturvallisuushavaintoja. Ne ovat meidän mittaristossa ja työntekijöitä kannustetaan tekemään turvallisuushavaintoja ja esimiehiä kannustetaan niitä käsittelemään. Niistä viestitään aktiivisesti; ruokalassamme on joka päivä nähtävissä paljonko havaintoja on tehty ja käsitelty."

"Perimmäinen tarkoitus on se, että ihmiset eivät satuta itseään vaan kaikilla on oikeus lähteä terveenä töistä kotiin ja työtapaturman vähenevät."

« Takaisin edelliselle sivulle

Huom! Vastaa pienin kirjaimin.


© ENW Management Oy