Case: Bella - ENW Management Oy
Menu
fi en

Case: Bella

Bella-Veneet Oy – Bella Boats on Suomen ja Pohjoismaiden johtava lasikuitumoottoriveneiden valmistaja. Tuotantoa on Suomessa seitsemällä tehtaalla ja vientiin veneistä menee 75 prosenttia. Yritys on perustettu vuonna 1970.

ENW on toiminut Bellan kokonaisvaltaisena ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntijana vuodesta 2006. ENW vastaa Bellan ympäristölupien vuosivelvoitteiden täyttämisestä ja varmistaa työsuojelutoiminnan riittävää tasoa. Lisäksi se neuvoo ja opastaa päivittäisissä kysymyksissä. ENW neuvoo ja kouluttaa Bella-veneiden henkilökuntaa työturvallisuus- ja ympäristöasioissa sekä kemikaalien käyttöön ja varastointiin liittyvissä asioissa. Yhteistyö on työnjohtaja Jari Karjalaisen mukaan sujunut hyvin.

Kemikaalien käsittely, säilytys ja varastointi määrittävät veneenvalmistajan toimintaa. Käytössä on runsaasti eri kemikaalinimikkeitä, joiden kaikkien vaaraominaisuudet on tunnistettava ja työntekijät opastettava turvalliseen käyttöön niin itsensä kuin paloturvallisuudenkin vuoksi. Virheellinen käyttö johtaa melko varmasti tulipalon syntymiseen.

- Meillä on toki nimetty oma kemikaalien käytönvalvoja, koska toimintamme luokitellaan kemikaalien laajamittaiseksi teolliseksi käytöksi. Valmistusprosessissamme käytetään runsaasti hartseja, liuottimia sekä muita reaktiivisia ja vaarallisia aineita, sanoo Karjalainen.

Mutta hänen mukaansa ENW:n antama koulutus avainryhmille ja muu tietotaito ovat helpottaneet ratkaisevasti työtaakkaa ja päänvaivaa Bellan tehtailla.

- He ovat olleet sparraajia meille ja on ollut helppo toimia kun ollaan tavallaan samassa veneessä.

Käännekohta yrityksen ympäristö- ja työturvallisuusasioissa oli vuosina 2004-2008, kun Bellalle palkattiin paljon uutta työvoimaa. Vuonna 2006 paloi Bellan vanhin tuotantolaitos Kuopiossa, jolloin havahduttiin antamaan kaikille työntekijöille turvallisuuskoulutusta. Samassa yhteydessä käytiin läpi kaikkien tehtaiden turvallisuusasiat.

Tokihan koulutusta annettiin jo aikaisemminkin, mutta sen jälkeen koulutus ja työsuojelutoiminta on ollut systemaattisempaa.

- Kun turvalliset toimintatavat ja tieto tekemisen riskeistä saadaan perille työtä tekeville, on saavutettu turvallisuuskulttuurin ensimmäinen porras, toteaa ENW:n toimitusjohtaja Marko Kiema, joka pääasiassa toimii Bellan asiantuntijana.

- Viime kädessähän tuolla tuotannossa kaikki ovat kuitenkin oman elämänsä toimitusjohtajia,
 lisää Karjalainen.

 

« Takaisin edelliselle sivulle

Huom! Vastaa pienin kirjaimin.


© ENW Management Oy