Turvallisuusmörkö huomauttaa vaarasta - ENW Management Oy
Menu
fi en

Turvallisuusmörkö huomauttaa vaarasta

Turvallisuushavaintojen tekeminen on yksi tärkeimmistä edellytyksistä, että työpaikan turvallisuutta saadaan parannettua. Sekä negatiivisten että positiivisten havaintojen avulla kaivetaan esiin puutteet turvallisuudessa samalla monistaen hyviä käytäntöjä. Havaintoja tulisi kerätä jatkuvasti ja niitä tulisi olla paljon. Mitä enemmän, sitä parempi. Ehdotankin tapaa jossa jokaisen tulisi tehdä yksi turvallisuushavainto joka päivä.

Havaintojen, varsinkin niiden huonompien, esille tuominen on kuitenkin todella ongelmallista. Puutteita kerätään ja niitä raportoidaan, mutta ne tahtovat jäädä sinne raportteihin. Eikä puutteita läheskään aina korjata. Tämä toiminta tietysti tappaa koko hyvän ajatuksen ja samalla tuhoaa koko turvallisuustyön.

Johto ei ole kiinnostunut laittamaan asioita kuntoon” – kuuluu yleinen kommentti. Mutta ehkä se ei olekaan siitä kiinni? Ehkäpä asiat vain unohtuvat koska niillä on tapana unohtua? Hyvässä toimintakulttuurissa asiat tulevat hoidetuksi, mutta kaikki eivät ole vielä World Class – luokkaa. Eli asiat unohtuvat, koska ne eivät pysy mielessä. Miten sitten nostaa tärkeät havainnot esiin niin, etteivät ne unohdu?

Turvallisuuden kehittäminen askel kerrallaan

Mielestäni eräs asiakas oli keksinyt tähän hyvän keinon. Turvallisuusmörön. Mörkö itsessään voi olla mitä vain (tarralappu, vilkkuvalo, pääkallolippu), tässä tapauksessa herätyskello ja ruma sellainen (sillä niinhän ne möröt ovat). Mörön tehtävä on olemassaolollaan kertoa havaitusta vaarasta/puutteesta toimitiloissa. Mörkö laitetaan huomauttamaan ja muistuttamaan vaarasta ja se pysyy siinä niin kauan, kunnes vaara on poistettu ja asia siis korjattu. Yksinkertaista ja nerokasta. Työntekijät, johto ja erityisesti vierailijat muistuttavat esimiehiä tiloissa olevista möröistä, joten ne häviävät sieltä varsin nopeasti. Toimii!

Kulttuurin kehittäminen on yleensä pienistä asioista kiinni. Turvallisuus on vakava laji, mutta ei sitä pidä tehdä hampaat irvessä. Annetaan mörön olla ainoa pelottava juttu työpaikalla ja nautitaan itse työstä ja sen tekemisestä.

Marko Kiema, CEO, Partner

Tel. +358  (0)10 231 8322

 

 

« Takaisin edelliselle sivulle

Huom! Vastaa pienin kirjaimin.


© ENW Management Oy