Pystyykö töissä tyydyttämään itsensä? - ENW Management Oy
Menu
fi en

Pystyykö töissä tyydyttämään itsensä?

Suomi tuo kulttuurisetelien ja virkistysiltojen luvattu työhyvinvointivaltio. Siinä on monen yrityksen työhyvinvointiasiat kiteytettynä.

Monessa yrityksessä käsitellään Työsuojelutoimikuntien asialistalla kohdassa TYHY juuri tämänlaisia asioita tai sitten puhutaan Tuki- ja liikuntaelinten ongelmista, ja sovitaan seuraavasta työterveyshuollon ergonomialuennosta.

Suomessa on jo herätty työturvallisuuden kohdalla tälle vuosikymmenelle. Pikkuhiljaa on opittu jättämään perinteinen lakivaatimuksiin perustuva työsuojeluajattelu ja aloitettu puhumaan turvallisuuskulttuurin luomisesta. Valitettavasti työhyvinvoinnin kohdalla junnataan edelleen liian monessa yrityksessä paikallaan vanhojen teesien parissa.

Tyydytystä negatiivisen paineen sijaan

Moni yritys ja niiden johto eivät miellä, että päivittäisillä toimintamalleilla kuten kokous- ja sähköpostikäytännöillä tai varsinkaan esimiestyöllä olisi mitään tekemistä työntekijän työhyvinvoinnin kanssa. Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan huono esimiestyö aiheuttaa huomattavasti enemmän stressiä ja kitkaa kuin korkea työmäärä tai fyysinen kuormitustekijä.

Työntekijät haluavat tyydytystä työstään. Työntekijät haluavat kokea työnsä kevyeksi ja mielekkääksi jatkuvan negatiivisen paineen ja stressin sijaan. Meillä kaikilla on erilaiset tarpeet mitä tulee työhyvinvointiin, mutta yksi yhteinen asia joka siihen vaikuttaa on oma motivaatio ja asenne.

Jotta ihminen olisi motivoitunut työssään, hänen pitäisi saada kokea ”omistavansa” työnsä, pystyvänsä vaikuttamaan siihen ja näin olevansa myös vastuussa siitä. Esimiehen velvollisuus on ruokkia tuota tunnetta.

Työhyvinvoinnin takana on aina yksilö, ihminen, johdettava tai kohdattava. Varsinkin ajatustyötä tekevän ihmisen kohdalla juuri henkinen hyvinvointi sekä terve työyhteisö ovat ne mitkä tekevät heistä paljon tuottavampia. Silti monessa yrityksessä ei uskalleta puhua esimiesten ja johtajien puutteellisista ihmisten johtamistaidoista. Se vaatisi niin monelta johtajalta peiliin katsomista.

Uudet ajat vaativat uusia taitoja

Yhdysvalloissa sekä Isossa-Britanniassa ihmisten johtaminen kuuluu monen korkeakoulun perustutkinnon oppimäärään ja on suosituimpia vapaa-valinnaisia kursseja yhdessä puhe- ja esiintymistaitojen ohella.

Suomessa on jämähdetty ajatukseen, että suomalaisten armeijassa saama johtajakoulutus kelpaa suoraan sellaisenaan vuonna 2016 antamaan riittävät taidot johtamaan ihmisiä työelämässä ja etenkin johtamaan työhyvinvointia.

Meidän tulee ymmärtää, että työhyvinvoinnin kohdalla on syytä heittää vanhat uskomukset romukoppaan. Hyväksyä, että vuonna 2016 työyhteisössä varsinkin nuoret, uuden sukupolven työntekijät, vaativat työyhteisöltä ja työhyvinvoinnilta täysin uudenlaisia asioita.

Kaikki tämä merkitsee, että esimiesten ja johtajien pitää osata uusia ja erilaisia asioita.

Ihmisten ja työhyvinvoinnin johtamista.

 

Jussi Niemi
HSEQ Expert
Puh. 010 231 8325
jussi.niemi@enw.fi

« Takaisin edelliselle sivulle

Huom! Vastaa pienin kirjaimin.


© ENW Management Oy